Artık telefon denen şey değişti. O artık bir telefon değil, cep bilgisayarı bile değil. Hepsinin önüne geçti. Artık cep telefonunda önemli olan iyi yazılımlar, bu yazılımlara kolayca ulaşmak/satın almak ve bu yazılımları sorunsuzca çalıştıracak donanım. Kamera, pil, dokunma hassasiyeti, arabirimler... hepsi fasafiso. Hepsi teknolojinin zamanla çözeceği, geliştireceği özellikler. Eminim piyasadaki akıllı cep telefonlarının %80'inin pili iPhone'unkinden daha uzun dayanıyordur ve kameraları daha yüksek çözünürlüktedir . Ama buna rağmen insanlar gider iPhone alır, "çok süper alet" diye överler. Neden? Çok basit, kullanıcı dostu iyi yazılımlar yüzünden.
5 yıl sonra iyi yazılımlar, bu yazılımlara kolayca ulaşmak/satın almak ve bu yazılımları sorunsuzca çalıştıracak donanımlar daha da önem kazanacaktır. Bunları alt alta toplayınca ve Apple firmasının kişiliğini de ekleyince çok acayip sonuçlar çıkabilir. Apple bence dünyanın en iyi yazılım firması. Yer yüzündeki en kullanışlı ve güzel bilgisayar işletim sistemini, yer yüzündeki en iyi mobil işletim sistemini üreten ve durmaksızın geliştiren; sattığı diğer yazılımları ve donanımları ile kendine hayran kitleleri bile yaratmış tek "mobil cihaz üreticisi" firma. Nokia, Samsung, Sony, HTC, RIM ... gerek kendi ürettikleri işletim sistemleri ile, gerekse Microsoft mahsulü işletim sistemleri ile Apple'ın yanına bile yaklaşamazlar. Onlar portakalda vitaminken Apple yazılım geliştiriyordu.
Sonuç olarak Apple iyi bir pazarlama stratejisi ile, daha çok yazılım/donanım yatırımı ve en önemlisi mobil cihaz ürün gamını genişleterek 5 yıl içinde şu an Nokia'nın bulunduğu yere gelebilir. Yanılmıyorsam (ki büyük ihtimalle yanılmıyorum) plan da bu ve tıkır tıkır işliyor. Yukarıda bahsettiğim firmalar çeşitli davalarla, patent parselleme işleriyle bu plana taş koymaya çalışıyor ama nafile. Apple dünyanın en iyi yazılım firması olmaya devam ettiği sürece yapabilecekleri hiç bir şey yok. Ayrıca Apple'a tapan binlerce yazılım geliştirici de cabası. Nokia geçenlerde Symbian'ı geliştiricilere açtı. Belki geliştiriciler bizi bir süre daha idare edebilir ümidiyle... Geliştiriciler Android ve iPhone SDK dururken neden Symbian'a vakit harcasın? Apple'ın mobil pazarda halihazırda önüne geçebilecek tek unsur Android ve Google'ın temiz imajı. Gerisi hikaye...